Datasets:
source_id stringlengths 13 27 | animal_row int64 2 100 | description stringlengths 137 224 | label int64 0 2 | animal_type stringclasses 3
values | parent_id stringclasses 70
values | augmentation stringclasses 4
values | is_augmented bool 2
classes |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
text_hw1_d000 | 2 | These smaller animals have characteristic dark circles around their eyes and are known for having “sentinel lookouts”. They live in large “mobs” in underground burrows, and eat scorpions. | 0 | Mammal | text_hw1_d000 | none | false |
text_hw1_d001 | 3 | These tree-dwelling animals have black and white banded tails giving them their namesake. They are present throughout Madagascar, are led by females, and are known for having “stink fights”. | 0 | Mammal | text_hw1_d001 | none | false |
text_hw1_d003 | 5 | These grey animals are one of the largest on land, with massive ears and a big trunk. They have ivory tusks and use their trunk to drink and move food to their mouth. Despite their size, they are generally passive. | 0 | Mammal | text_hw1_d003 | none | false |
text_hw1_d004 | 6 | This large cat has a fittingly large mane, and a famously loud roar. Mostly present in Africa. They exist in groups known as “prides”, with females doing most of the hunting. | 0 | Mammal | text_hw1_d004 | none | false |
text_hw1_d006 | 8 | These animals are the largest rodent. They are semi-aquatic, with webbed feet. They are grazers living in South America, and are famously tolerant of other species, often living in symbiotic relationships. | 0 | Mammal | text_hw1_d006 | none | false |
text_hw1_d007 | 9 | These animals are the smallest otters, with short and dexterous paws. They primarily eat crabs and shellfish and live in rivers and shallow marine areas in Asia. They live in family groups, and are highly vocal. | 0 | Mammal | text_hw1_d007 | none | false |
text_hw1_d008 | 10 | These famous animals are the largest primate, led by silverbacks. They walk on their knuckles, and will beat their chest to show off to others. They are primarily herbivores. | 0 | Mammal | text_hw1_d008 | none | false |
text_hw1_d010 | 12 | These famously lazy animals have two claws and a very slow metabolism. They are nocturnal, and spend most of their time sleeping while hanging upside down from trees. | 0 | Mammal | text_hw1_d010 | none | false |
text_hw1_d012 | 14 | These small animals have black-grey bodies with a white chest and a black chest band. They nest in guano burrows, and eat fish from the coast. They live primarily in Chile and Peru. | 1 | Bird | text_hw1_d012 | none | false |
text_hw1_d013 | 15 | These grey animals are famously vocal, residing primarily along the California coast. They have external ear flaps and can rotate their hind flippers to walk. They are known for being highly trainable. | 0 | Mammal | text_hw1_d013 | none | false |
text_hw1_d014 | 16 | These small animals have distinct pink glands above their eyes and a black and white coat. They have a donkey-like call, and unique spots on their chest. They live primarily in Southern Africa. | 1 | Bird | text_hw1_d014 | none | false |
text_hw1_d015 | 17 | These spotted animals are the tallest on land, with long necks containing only seven vertebrae. They have and long dark tongues, and each has a coat pattern unique to them. | 0 | Mammal | text_hw1_d015 | none | false |
text_hw1_d016 | 18 | These intelligent apes share most of their DNA with humans. They use tools such as sticks to fish for termites, and live in complex communities in Africa. They occasionally hunt monkeys. | 0 | Mammal | text_hw1_d016 | none | false |
text_hw1_d017 | 19 | These animals are the largest of their kind in the world, and lay the largest eggs. They have only two toes on each foot and can run at up to 40 mph. They live on the plains of Africa. | 1 | Bird | text_hw1_d017 | none | false |
text_hw1_d018 | 20 | These small burrowing rodents live in huge colonies. They use complex alarm calls to warn each other of predators. They live in North American grasslands, and are considered a keystone species. | 0 | Mammal | text_hw1_d018 | none | false |
text_hw1_d019 | 21 | These animals have with narrow, closely packed black stripes and a white belly. They have large, rounded ears, and live in dry areas of Kenya and Ethiopia. They are known for having unique patterns for each individual. | 0 | Mammal | text_hw1_d019 | none | false |
text_hw1_d020 | 22 | These pigs have a bright rusty coat with white face markings and long tufted ears. They use their snouts to root for food in the forests of Central and West Africa, and live in small groups. | 0 | Mammal | text_hw1_d020 | none | false |
text_hw1_d021 | 23 | These wading animals are bright red, getting their color the crustaceans they eat. They have long, down-curved bills and live in large colonies in South America. | 1 | Bird | text_hw1_d021 | none | false |
text_hw1_d023 | 25 | These fluffy animals were domesticated and bred for their soft fir. They communicate with each other by humming, and are famous for spitting at things that are irritating them. | 0 | Mammal | text_hw1_d023 | none | false |
text_hw1_d024 | 26 | These small marsupials have reddish fur around their neck and shoulders. They carry their young in a pouch and hop to get around. They live in Australia and are mostly solitary. | 0 | Mammal | text_hw1_d024 | none | false |
text_hw1_d025 | 27 | These animals have broad black and white strips, and live in large herds. They live in East Africa, and famously make large migrations across the Serengeti. | 0 | Mammal | text_hw1_d025 | none | false |
text_hw1_d026 | 28 | These pink animals have grey legs and distinct knees. They feed with their heads upside down to filter their food and build mud-mound nests. They live in lakes and wetlands in South America. | 1 | Bird | text_hw1_d026 | none | false |
text_hw1_d028 | 30 | These pink animals are the largest flamingo, with pale pink feathers and a pink bill with a black tip. They often rest on a single leg. They are found across most of Eurasia and Africa. | 1 | Bird | text_hw1_d028 | none | false |
text_hw1_d030 | 32 | These white animals are the largest land carnivore. Under their fur is black skin that absorbs heat. They hunt seals from the sea ice of the Arctic, and are the only animal that will actively hunt humans. | 0 | Mammal | text_hw1_d030 | none | false |
text_hw1_d032 | 34 | These tortoises are the largest found on mainland Africa, with large spurs on their back legs. They dig deep burrows to escape the heat, and eat grasses and plants. | 2 | Reptile | text_hw1_d032 | none | false |
text_hw1_d034 | 36 | These large white animals have a big throat pouch for catching fish, and black flight feathers. They often fish together in groups, and soar for long distances. They live in Africa, Europe and Asia. | 1 | Bird | text_hw1_d034 | none | false |
text_hw1_d038 | 40 | These large rodents look like a cross between a rabbit and a deer, with long legs. They pair for life, and raise their young in shared nurseries. They live in the grasslands of Argentina. | 0 | Mammal | text_hw1_d038 | none | false |
text_hw1_d039 | 41 | These huge grey animals spend most of the day in water, and produce a red viscous liquid. They can't swim, and walking along riverbeds instead. They have huge tusks, and are closely related to whales. | 0 | Mammal | text_hw1_d039 | none | false |
text_hw1_d040 | 42 | These spotted animals live in large clans led by females. They have powerful jaws that can crush bone, and are famous for their laughing calls. | 0 | Mammal | text_hw1_d040 | none | false |
text_hw1_d041 | 43 | These small apes have a ring of white fur around their faces, and white hands and feet. They swing through trees using their long arms, and sing loudly in pairs. They live in Southeast Asia. | 0 | Mammal | text_hw1_d041 | none | false |
text_hw1_d044 | 46 | These large, flightless animals are the second tallest in the world, and can run at up to 30 mph. Males incubate the dark green eggs and raise the chicks. They are found throughout Australia. | 1 | Bird | text_hw1_d044 | none | false |
text_hw1_d045 | 47 | These dogs have coats unique to each individual, with large round ears. They live and hunt in packs, and are one of the most successful hunters in Africa. | 0 | Mammal | text_hw1_d045 | none | false |
text_hw1_d046 | 48 | These grey animals have a black mask around their eyes and a ringed tail. They have sensitive paws and will eat almost anything. They live in North America, often around human settlement. | 0 | Mammal | text_hw1_d046 | none | false |
text_hw1_d047 | 49 | These small monkeys have a crest of long white hair on their heads. They usually give birth to twins, with fathers doing most of the carrying. They only live in Colombia. | 0 | Mammal | text_hw1_d047 | none | false |
text_hw1_d048 | 50 | These small, round animals have dark, glossy feathers and red skin around their eyes. Males have a bushy red crest on their heads. They live in forests in Southeast Asia. | 1 | Bird | text_hw1_d048 | none | false |
text_hw1_d049 | 51 | These tiny antelope have long, flexible snouts that help them keep cool. They live in pairs, marking territory with dung piles. Only males have horns. They live in East Africa. | 1 | Bird | text_hw1_d049 | none | false |
text_hw1_d050 | 52 | These grey cats have thick grey coats and long tails used for balance and warmth. They have wide and furry paws that act like snowshoes. They live in the mountains of Central Asia, and can't roar. | 0 | Mammal | text_hw1_d050 | none | false |
text_hw1_d051 | 53 | These animals are the only deer where all individuals grow antlers. Their eyes change color with the seasons, and they are famously associated with Christmas. They live in the Arctic. | 0 | Mammal | text_hw1_d051 | none | false |
text_hw1_d053 | 55 | These large brown animals are the heaviest land animal in North America, with a large shoulder hump. They were nearly hunted to extinction in the 1800s, and are known for rolling in the dirt. | 0 | Mammal | text_hw1_d053 | none | false |
text_hw1_d054 | 56 | These animals are the largest forest antelope, with a tan coat and thin white stripes. They are shy and have long spiral horns. They live in the forests of Central and West Africa. | 0 | Mammal | text_hw1_d054 | none | false |
text_hw1_d056 | 58 | These tortoises have bright red or orange scales on their legs, and a dark shell with yellow centers. They eat mostly fruit, and live in the forests and grasslands of South America. | 2 | Reptile | text_hw1_d056 | none | false |
text_hw1_d059 | 61 | These animals are the largest lizard, growing up to 10 ft long. They have venom glands in their jaws, and females can reproduce without males. They live on a few Indonesian islands. | 2 | Reptile | text_hw1_d059 | none | false |
text_hw1_d060 | 62 | These monkeys are the largest in the world, and males have a bright red and blue face and rump. They live in large groups called "hordes”, and have long, sharp teeth. They live in Central Africa. | 0 | Mammal | text_hw1_d060 | none | false |
text_hw1_d061 | 63 | These spotted cats are the largest in the Americas, with spots that have spots inside them. They have a powerful bite and are strong swimmers. Some are born completely black. | 0 | Mammal | text_hw1_d061 | none | false |
text_hw1_d062 | 64 | These animals are found only in Vietnam. Males are a glossy blue-black, with a white crest and red skin on their face. They are extremely rare, and may now be extinct in the wild. | 1 | Bird | text_hw1_d062 | none | false |
text_hw1_d063 | 65 | These animals have a long snout and sticky tongue for eating ants and termites. They use their powerful claws for digging, and are active at night. They live in Africa. | 0 | Mammal | text_hw1_d063 | none | false |
text_hw1_d064 | 66 | These dark brown animals are one of the largest of their type, with a wingspan of up to 10 ft. They nest in trees and can tear through tough skin. They live across Europe and Asia. | 1 | Bird | text_hw1_d064 | none | false |
text_hw1_d065 | 67 | These large, flightless animals have a hard bump on their heads and a blue neck with red wattles. They have highly sharp claws, and males raise the chicks. They live in Australia and New Guinea. | 1 | Bird | text_hw1_d065 | none | false |
text_hw1_d066 | 68 | These animals have green and copper feathers, long neck feathers, and a white tail. They are the closest living relative of the dodo, and live on islands in Southeast Asia. | 1 | Bird | text_hw1_d066 | none | false |
text_hw1_d067 | 69 | These white animals have a black neck and a bright red patch on their heads. Pairs mate for life and dance in pairs. They live in East Asia. | 1 | Bird | text_hw1_d067 | none | false |
text_hw1_d068 | 70 | These animals have blue backs and bright yellow chests. They use their beaks to crack nuts, and can live for around 60 years. They are famous for mimicking sounds. They live in South American rainforests. | 1 | Bird | text_hw1_d068 | none | false |
text_hw1_d069 | 71 | These small monkeys have rusty fur. Pairs are known to intertwine their tails when sitting together. Fathers are primary caretakers for babies. They live in the Amazon rainforest. | 0 | Mammal | text_hw1_d069 | none | false |
text_hw1_d070 | 72 | These spotted cats have the longest leg to body ratio of any cat, and very large ears. They jump to catch birds and rodents, and are highly successful hunters. They live in African wetlands. | 0 | Mammal | text_hw1_d070 | none | false |
text_hw1_d072 | 74 | These white animals have blue skin around their eyes and black tips on their wings and tail. They live only on the island of Bali. They have often been illegally traded as pets. | 1 | Bird | text_hw1_d072 | none | false |
text_hw1_d073 | 75 | These white antelope have characteristic twisted horns and have wide hooves for walking on sand. They only rarely need to drink, as they get water from plants. | 0 | Mammal | text_hw1_d073 | none | false |
text_hw1_d074 | 76 | These small animals have dark bands across their backs. They live in large groups and give birth at the same time. Adults keep watch over children, and they are famous for removing ticks from warthogs. | 0 | Mammal | text_hw1_d074 | none | false |
text_hw1_d075 | 77 | These large white animals have black wing feathers and a red bill and legs. They communicate by clattering their bills, and migrate between Europe and Africa. They are famous for fictionally delivering babies. | 1 | Bird | text_hw1_d075 | none | false |
text_hw1_d077 | 79 | These animals are famous for the large plumage of eye-spotted feathers, which males fan out to attract females. Females are brown and green. They have loud calls. | 1 | Bird | text_hw1_d077 | none | false |
text_hw1_d078 | 80 | These grey animals are covered in white spots, with a bare blue and red head and a bony knob on top. They live in flocks on the ground, are known for eating ticks, and are found in Africa. | 1 | Bird | text_hw1_d078 | none | false |
text_hw1_d080 | 82 | These animals have a broad, U-shaped snout, with their lower teeth hidden when their mouth is closed. They make loud bellowing calls, and nest temperature decides the sex of their young. | 2 | Reptile | text_hw1_d080 | none | false |
text_hw1_d081 | 83 | These animals are the largest living reptile, and have the strongest bite ever measured. They can travel long distances at sea, and are ambush predators. They live in Southeast Asia and Australia. | 2 | Reptile | text_hw1_d081 | none | false |
text_hw1_d082 | 84 | These animals have a very long, thin snout for catching fish. Males have a large growth on the end of their snout. They live in rivers in India and Nepal. | 2 | Reptile | text_hw1_d082 | none | false |
text_hw1_d083 | 85 | These animals are named after the green color of their body fat. Adults mainly eat seagrass, and migrate long distances to nest on the beach where they hatched. | 2 | Reptile | text_hw1_d083 | none | false |
text_hw1_d084 | 86 | These animals look like a pile of dead leaves, with a flat, triangular head. They use their nose like a snorkel to breathe, and suck prey into their mouths. They live in the Amazon. | 2 | Reptile | text_hw1_d084 | none | false |
text_hw1_d085 | 87 | These animals look like lizards, but are the last of an ancient group of reptiles. They live only in New Zealand, have a "third eye" on their head, and can live for over 100 years. | 2 | Reptile | text_hw1_d085 | none | false |
text_hw1_d088 | 90 | These animals have a large frill around their neck, which they open when threatened. They can run on their back legs, and spend most of their time in trees. They live in northern Australia. | 2 | Reptile | text_hw1_d088 | none | false |
text_hw1_d089 | 91 | These venomous animals have beaded pink and black skin. They chew their venom into prey and store fat in their tails. A diabetes drug was developed from their saliva. They live in the Southwest US and Mexico. | 2 | Reptile | text_hw1_d089 | none | false |
text_hw1_d092 | 94 | These small animals have crests above their eyes that look like eyelashes. They have no eyelids, lick their eyes to clean them, and have sticky toes. They were thought to be extinct until 1994. | 2 | Reptile | text_hw1_d092 | none | false |
text_hw1_d094 | 96 | These animals are the longest of their kind in the world, and mainly eat snakes. They display a “hood” and growl when threatened, and females build nests for their eggs. They live in South and Southeast Asia. | 2 | Reptile | text_hw1_d094 | none | false |
text_hw1_d098 | 100 | These rusty animals have black bordered blotches and a checkered belly. They are harmless constrictors that help control rodents. They live in the Southeast US, and are common pets. | 2 | Reptile | text_hw1_d098 | none | false |
text_hw1_d000__int_swaps_v0 | 2 | These smlaler animals have characteristic dark circles around their eyes and are known for having “sentinel lookouts”. They lvie in large “mbos” in underground burrows, and eat scorpions. | 0 | Mammal | text_hw1_d000 | internal_character_swaps | true |
text_hw1_d001__int_swaps_v0 | 3 | Thsee tree-dwelling animals have black and white banded tails gviing them their namesake. They are present trhoughout Madagascar, are led by females, and are known for having “stink fights”. | 0 | Mammal | text_hw1_d001 | internal_character_swaps | true |
text_hw1_d003__int_swaps_v0 | 5 | These grey animals are one of the largest on lnad, with massive ears and a big turnk. They have ivory tusks and use their trunk to drink and move food to their mouth. Despite their szie, they are generally passive. | 0 | Mammal | text_hw1_d003 | internal_character_swaps | true |
text_hw1_d004__int_swaps_v0 | 6 | Tihs lagre cat has a fittingly large mane, and a famously loud roar. Mostly prseent in Africa. They exist in groups known as “prides”, with females doing most of the hunting. | 0 | Mammal | text_hw1_d004 | internal_character_swaps | true |
text_hw1_d006__int_swaps_v0 | 8 | These animals are the largest roednt. They are semi-aquatic, with webbed feet. They are garzers living in South America, and are famously tolerant of other species, otfen living in symbiotic relationships. | 0 | Mammal | text_hw1_d006 | internal_character_swaps | true |
text_hw1_d007__int_swaps_v0 | 9 | These animals are the smallest otters, with short and dexterous paws. They primarily eat crabs and shlelfish and lvie in rivers and shallow marine areas in Asia. They lvie in family groups, and are highly vocal. | 0 | Mammal | text_hw1_d007 | internal_character_swaps | true |
text_hw1_d008__int_swaps_v0 | 10 | These fmaous animals are the largest pirmate, led by silverbacks. They walk on their knuckles, and wlil beat their chest to show off to others. They are primarily herbivores. | 0 | Mammal | text_hw1_d008 | internal_character_swaps | true |
text_hw1_d010__int_swaps_v0 | 12 | These famously lazy animals hvae two claws and a very slow metabolism. They are nocturnal, and spend most of tehir time slepeing while hanging upside down from trees. | 0 | Mammal | text_hw1_d010 | internal_character_swaps | true |
text_hw1_d012__int_swaps_v0 | 14 | These small animals have black-gery bodies with a wihte chest and a black chest band. They nest in gunao burrows, and eat fish from the coast. They live primarily in Chile and Peru. | 1 | Bird | text_hw1_d012 | internal_character_swaps | true |
text_hw1_d013__int_swaps_v0 | 15 | These grey animals are famously vocal, residing primarily along the California coast. Tehy have external ear flaps and can rotate their hind filppers to walk. They are known for benig highly trainable. | 0 | Mammal | text_hw1_d013 | internal_character_swaps | true |
text_hw1_d014__int_swaps_v0 | 16 | These small animals have distinct pink glands above their eyes and a black and whtie coat. They have a donkey-like call, and unique spots on tehir chest. They live primarily in Soutehrn Africa. | 1 | Bird | text_hw1_d014 | internal_character_swaps | true |
text_hw1_d015__int_swaps_v0 | 17 | These soptted animals are the tallest on land, with long necks containing only seevn veretbrae. They have and long dark tongues, and each has a coat pattern unique to them. | 0 | Mammal | text_hw1_d015 | internal_character_swaps | true |
text_hw1_d016__int_swaps_v0 | 18 | These intelligent apes share most of their DNA with humans. They use tools scuh as sticks to fish for terimtes, and live in complex commuinties in Africa. They occasionally hunt monkeys. | 0 | Mammal | text_hw1_d016 | internal_character_swaps | true |
text_hw1_d017__int_swaps_v0 | 19 | Thsee animals are the largset of their kind in the world, and lay the largest eggs. They hvae only two toes on each foot and can run at up to 40 mph. They live on the plains of Africa. | 1 | Bird | text_hw1_d017 | internal_character_swaps | true |
text_hw1_d018__int_swaps_v0 | 20 | These small burrowing rodents live in huge colonies. They use cmoplex alarm clals to warn each other of predators. They live in North American grsaslands, and are considered a keystone species. | 0 | Mammal | text_hw1_d018 | internal_character_swaps | true |
text_hw1_d019__int_swaps_v0 | 21 | These animals have with narrow, closely packed black stripes and a white belly. They hvae large, rounded ears, and live in dry areas of Kenya and Ethioipa. They are known for having unique patterns for each indivdiual. | 0 | Mammal | text_hw1_d019 | internal_character_swaps | true |
text_hw1_d020__int_swaps_v0 | 22 | These pgis have a brihgt rusty coat with white face markings and long tufted eras. They use their snouts to root for food in the forests of Central and West Africa, and live in small groups. | 0 | Mammal | text_hw1_d020 | internal_character_swaps | true |
text_hw1_d021__int_swaps_v0 | 23 | These wading animals are bright red, gettnig their color the crustaceans they eat. They hvae long, down-curved bills and lvie in large colonies in South America. | 1 | Bird | text_hw1_d021 | internal_character_swaps | true |
text_hw1_d023__int_swaps_v0 | 25 | These fulffy aniamls were domestciated and bred for their soft fir. They communicate with each other by humming, and are famous for spitting at things that are irritating them. | 0 | Mammal | text_hw1_d023 | internal_character_swaps | true |
text_hw1_d024__int_swaps_v0 | 26 | These small marsupilas have reddish fur around their ncek and shoulders. They carry their young in a pouch and hop to get aronud. They live in Australia and are mostly solitary. | 0 | Mammal | text_hw1_d024 | internal_character_swaps | true |
text_hw1_d025__int_swaps_v0 | 27 | These animals have braod black and white strips, and live in lrage herds. Tehy live in East Africa, and famously make large migrations across the Serengeti. | 0 | Mammal | text_hw1_d025 | internal_character_swaps | true |
text_hw1_d026__int_swaps_v0 | 28 | These pink animals have grey legs and distinct knees. They feed with their heads upside down to filetr thier food and build mud-mound netss. They live in lakes and wetlands in South America. | 1 | Bird | text_hw1_d026 | internal_character_swaps | true |
text_hw1_d028__int_swaps_v0 | 30 | These pink animals are the largest flmaingo, with pale pink feathers and a pnik bill with a black tip. Tehy often rest on a single leg. They are found across most of Eurasia and Africa. | 1 | Bird | text_hw1_d028 | internal_character_swaps | true |
text_hw1_d030__int_swaps_v0 | 32 | These white aniamls are the lragest land carnivore. Under their fur is black skin that absorbs heat. They hunt seals from the sea ice of the Artcic, and are the only animal that will actively hunt humans. | 0 | Mammal | text_hw1_d030 | internal_character_swaps | true |
text_hw1_d032__int_swaps_v0 | 34 | These tortoises are the largest found on mainland Africa, with large suprs on their back legs. They dig deep burrows to escpae the heat, and eat garsses and plants. | 2 | Reptile | text_hw1_d032 | internal_character_swaps | true |
text_hw1_d034__int_swaps_v0 | 36 | These large whtie animals have a big throat puoch for catching fsih, and black flight feathers. They often fish together in groups, and soar for long distances. They live in Africa, Europe and Asia. | 1 | Bird | text_hw1_d034 | internal_character_swaps | true |
text_hw1_d038__int_swaps_v0 | 40 | These large rdoents look like a cross between a rabbit and a deer, with long legs. They pair for life, and raise thier yuong in shared nurseries. They live in the grasslands of Argentina. | 0 | Mammal | text_hw1_d038 | internal_character_swaps | true |
text_hw1_d039__int_swaps_v0 | 41 | These huge gery animals spend most of the day in water, and proudce a red viscous liquid. They can't swim, and walking along rivebreds instead. They have huge tusks, and are closely related to whales. | 0 | Mammal | text_hw1_d039 | internal_character_swaps | true |
text_hw1_d040__int_swaps_v0 | 42 | Thsee spotted animals live in large clans led by females. They have powerful jaws taht can crush bone, and are famuos for their laughing calls. | 0 | Mammal | text_hw1_d040 | internal_character_swaps | true |
text_hw1_d041__int_swaps_v0 | 43 | Thsee small apes have a ring of white fur around their faces, and white hands and feet. They swing through trees uisng their long arms, and sing loudly in pairs. They live in Souhteast Asia. | 0 | Mammal | text_hw1_d041 | internal_character_swaps | true |
Animal Descriptions Dataset
pcwoods/2026-animaldescription-text-dataset
This dataset contains descriptions of various popular zoo animals labeled by type. Types are limited to Mammal, Bird, or Reptile for simplicity.
Source
Descriptions were hand-written based on popular zoo animals from https://zootrack.me/animals/popular. Facts about each animal for descriptions were identified using AI tools.
Fields
| Field | Meaning |
|---|---|
description |
Text description of the animal |
label |
Numeric label (0: Mammal, 1: Bird, 2: Reptile) |
animal_type |
Readable label name |
is_augmented |
Flag for synthetic data |
Splits
| Split | Original rows | Synthetic rows | Total rows |
|---|---|---|---|
| train | 70 | 1000 | 1070 |
| validation | 15 | 0 | 15 |
| test | 15 | 0 | 15 |
Augmentation and preprocessing
Character rate in this run: 30% of eligible words, capped at 3 words per description. The corpus contains 70 distinct original training descriptions.
Each method independently starts from an original training description; transformations are not stacked.
Internal character swaps: swap adjacent internal characters in selected words.
Internal character deletions: delete one internal character from selected words.
WordNet synonym replacement: replace one word with a WordNet synonym.
| Method | Generated rows |
|---|---|
| internal_character_swaps | 334 |
| internal_character_deletions | 333 |
| wordnet_synonym_replacement | 333 |
Load and compare
from datasets import load_dataset
ds = load_dataset("pcwoods/2026-animaldescription-text-dataset")
# Train with ds["train"], choose settings with ds["validation"], then score ds["test"].
AI Use
Generative AI was used for identifying animal facts to create descriptions from, as well as for structuring some descriptions and in the programming process to prepare this dataset.
- Downloads last month
- 36